Legislația engleză de gambling, armonizată cu „era digitală”

Paul Scully (foto), ministrul britanic care coordonează reforma legislației ce vizează jocurile de noroc, a participat la o conferință orgnizată de  GambleAware. Cu acest prilej, oficialul guvernamental a susținut un discurs în care s-a referit la aspecte de interes atât pentru operatori, cât și pentru pasionații de gambling.

Scully declară că asigurarea unui cadru care să permită buna funcționare a operatorilor licențiați și protejarea jucătorilor nu sunt două obiective „incompatibile”. Ministrul care are în subordine industria jocurilor de noroc a subliniat că preocuparea principală a echipei pe care o conduce este aceea de a armoniza legislația cu realitățile „erei digitale”.

Gamblingul trebuie să fie o distracție, nu ceva periculos

În același timp, potrivit lui Paul Scully, prin cartea albă „Gaming Act Review” se va urmări prevenirea jocului compulsiv. „Dependența sau problemele de sănătate cauzate de jocurile de noroc sunt capitole esențiale. Trebuie să ne asigurăm că reglementarea este echitabilă și că va funcționa astfel încât un numărul mare de oameni care pariază să nu aibă de suferit. Gamblingul trebuie să fie distracția de care oamenii se pot bucura, nu trebuie să fie periculos sau exploatator”.

Potrivit unui sondaj efectuat de organizația „Health Survey for England”, 246.000 de britanici sunt considerați „jucători cu probleme”, iar pentru alte 1,6 milioane riscul de a suferi din cauza jocurilor de noroc este la un nivel ridicat.

Un prim pas pentru reducerea riscurilor a fost interzicerea folosirii cardurilor de credit pentru alimentarea conturilor deschise pe platformele online.

Controale specifice asupra produselor care provoacă dependență

Scully a dat asigurări că reforma legislativă este abordată din perspectiva sănătății publice: „Se pune în în aplicare o gamă largă de măsuri de protecție pentru populație în ansamblu – cum ar fi controale specifice asupra produselor care creează dependență și modul în care pot funcționa operatorii. Există și reguli specifice pentru anumite grupuri, cum ar fi minorii. Persoanele care au de suferit din cauza gamblingului, care au nevoi mai mari, trebuie să beneficieze de intervenții direcționate și de sprijin special”.

După mai multe amânări, este de așteptat ca proiectul final al „Gaming Act Review” să fie publicat în săptămânile următoare. Documentul care va indica calea pentru viitoarea reformă legislativă printr-o serie de recomandări politice a fost pus pe „hold” prin plecarea prematură a lui Liz Truss din Downing Street.

La data de 27 octombrie 2022, Paul Scully a fost numit Subsecretar de Stat al Departamentului pentru Cultură, Media și Sport.