Avento a învins în instanță autoritatea suedeză de gambling

Autoritatea suedeză pentru jocuri de noroc (Spelinspektionen) poate fi nevoită să își reconsidere poziția juridică cu privire la importanța „echității negative” în revizuirea licențelor, în urma înfrângerii suferite în instanță într-un dosar deschis de grupul de jocuri de noroc Avento.

Reprezentanții Spelinspektionen au anunțat că decizia de respingere a reînnoirii licenței pentru Avento a fost anulată de hotărârea din decembrie a instanței administrative Linköping.

În decembrie 2019, compania care operează Frank Casino și SlotsV a obținut o licență pe trei ani, dar solicitarea de reînnoire a acesteia, înaintată în decembrie 2022, a fost respinsă de autoritățile de reglementare din cauza faptului că operatorul avusese balanță financiară negativă în primii doi ani ai acestei perioade. Cu toate acestea, instanța a decis că respingerea ar trebui să fie anulată, deoarece Avento opera într-o poziție financiară pozitivă în momentul formulării cererii de reînnoire a licenței și că cifrele negative nu înseamnă neapărat că o afacere riscă să nu-și îndeplinească angajamentele asumate în dosarul de licențiere.

În ciuda înfrângerii în instanță, care poate determina o schimbare a politicii de licențiere, cei de la Spelinspektionen își mențin poziția oficială. Ei continuă să creadă că un capital negativ indică faptul că cerințele impuse unui titular de licență nu pot fi considerate îndeplinite, sugerând că „echitatea negativă” va continua să funcționeze împotriva solicitanților, chiar dacă aceștia au obținut deja licența.

„Autoritatea suedeză pentru jocuri de noroc consideră că o garanție de capital de la o persoană privată pentru o companie care operează pe piața de gambling nu poate fi acceptată fără rezerve. Este greu de estimat cu precizie ce forță financiară au persoanele fizice, care pot prezenta declarații de avere neconforme cu realitatea”.

„Pentru solicitanții care fac parte dintr-un grup, în unele cazuri poate fi luată în considerare puterea de capital combinată a grupului. Acest lucru se aplică atât pentru cei care aplică pentru prima oară pentru licență, cât și pentru cererile de licențe reînnoite. O condiție prealabilă este însă ca resursele grupului să fie relevante și să fie efectiv la dispoziția solicitantului, ceea ce poate fi demonstrat, de exemplu, printr-o garanție de capital”, s-a arătat într-un comunicat al Spelinspektionen.

Reprezentanții autorității suedeze de gambling au anunțat că, pe viitor, nu va mai exista o regulă generală, ci se va discuta de la caz la caz dacă se va lua în considerare puterea de capital a grupului. În cazul în care se va decide că aceasta contează, rămâne de stabilit ce putere de capital este necesară pentru îndeplinirea condițiilor de licențiere.

În perioada următoare, vor avea loc dezbateri concrete despre adaptarea regulamentelor de licențiere, astfel încât ele să se încadreze în prevederile legislației naționale.