Belgia interzice publicitatea la jocuri de noroc din iulie

Guvernul belgian a decis să interzică publicitatea pentru jocuri de noroc pe unele platforme, începând cu data de 1 iulie 2023. Autoritățile au explicat că măsura a fost luată pentru combaterea fenomenului dependenței, care îi face pe cetățeni să se îndatoreze.

De asemenea, se vor interzice în timp reclamele pe stadioane, iar entitățile  sportive nu mai pot accepta sponsorizări din partea operatorilor de jocuri de noroc.

„Guvernul este profund îngrijorat de impactul volumului mare de publicitate pentru jocurile de noroc cu care se confruntă societatea noastră. Pentru cei care doresc să scape de dependența de jocuri de noroc, tsunami-ul publicității pentru gambling este o problemă suplimentară”, a declarat ministrul Justiției, Vincent Van Quickenborne, într-un comunicat de presă.

Publicitatea pentru jocuri de noroc va fi interzisă la televiziune, radio, cinematografe, reviste, ziare și în spațiile publice. Publicitatea online pe site-uri web și rețelele sociale va fi, de asemenea, interzisă.

De la 1 ianuarie 2025 va exista o nouă interdicție a publicității pe stadioane, iar de la 1 ianuarie 2028 companiile de jocuri de noroc nu vor mai putea sponsoriza cluburi sportive profesioniste, cum ar fi echipele de fotbal. În plus, potrivit noii legislații, sponsorizările nu vor mai fi scutite de taxe.

Guvernul belgian a susținut că interdicția vine în urma cercetărilor științifice care arată că publicitatea încurajează dependența de jocuri de noroc și contribuie la datoria legată de jocurile de noroc. Pe o argumentație similară se bazează și proiectul de lege votat de senatul României, care prevede restricționarea publicității audiovizuale la jocurile de noroc. Dacă proiectul va trece și de Camera Deputaților, atunci nu vor mai putea fi difuzate reclame decât în intervalul 23:00 – 06:00. În forma inițială, și inițiativa legislativă din România prevedea interzicerea totală a publicității pentru gambling.

În Regatul Unit, Guvernul încearcă să convingă cluburile să renunțe de bunăvoie la sponsorii principali care reprezintă industria jocurilor de noroc. În perioada următoare, este foarte posibil ca autoritățile britanice să publice „Cartea Albă a gamblingului”, o revizuire a actualei legislații, care este așteptată de mai mulți ani. Agențiile de pariuri ar urma să fie promovate în continuare în incinta stadioanelor din Premier League și pe echipamentul echipelor, dar nu pe pieptul tricoului.