Parlamentarii olandezi cer taxe mai mari pentru gambling

Doi deputați olandezi au inițiat un proiect de lege care prevede creșterea la 30,5% a impozitului pentru jocurile de noroc. Dacă legislativul batav va aproba inițiativa, se va modifica articolul 5, paragraful 1 din Legea privind impozitul pe jocurile de noroc din Țările de Jos.

Cei doi parlamentari sunt Silvio Erkens, deputat din partea Partidulului Popular pentru Libertate și Democrație, și Chris Stoffer, deputat din partea Partidul Politic Reformat. În amendament se precizează că popularitatea jocurilor de noroc online „a dus la o creștere semnificativă a cifrei de afaceri a companiilor de jocuri de noroc online”.

Stoffer și Erkens au spus că doresc să aplice creșterea doar la jocurile de noroc de pe internet. În prezent, taxa de jocuri de noroc este aceeași atât în online, cât și în offline (29,5%). Piața de jocuri de noroc online din Țările de Jos a fost reglementată în octombrie 2021, după adoptarea, cu mare întârziere, a Legii privind jocurile de noroc de la distanță (KOA).

Inițiatorii proiectului au cerut ca legea să fie modificată și să intre în vigoare în noua formă până în anul 2025.

„Veniturile suplimentare provenite din creșterea impozitului pe jocurile de noroc, ca urmare a acestei modificări legislative, vor permite scăderea taxelor pentru alte categorii de contribuabili”, a fost unul dintre principalele argumente ale celor doi deputați.

Piața și-a încetinit semnificativ creșterea

La începutul acestei luni, un raport privind jocurile de noroc online al autorității de reglementare Kanspelautoriteit (KSA) a indicat o încetinire a creșterii pieței în Țările de Jos.

Datele pe care KSA le-a publicat în respectivul raport au arătat că veniturile brute din jocurile de noroc (GGR) au crescut cu 8% din ianuarie până în august 2023, ajungând la 17% pe o bază anuală. În perioada precedentă, creșterea fusese de 33%

Președintele KSA, René Jansen, a considerat că această încetinire a creșterii sugerează că „piața se dezvoltă conform așteptărilor”.

„Creșterea continuă asigură o responsabilitate sporită în rândul furnizorilor. KSA continuă să monitorizeze cu strictețe faptul că utilizatorii olandezi pot juca pe o piață sigură, acordând suficientă atenție prevenirii dependenței și cunoașterii posibilelor comportamente problematice ale jocurilor de noroc”, a spus Jansen.

De asemenea, raportul a indicat o mică diminuare a numărului de conturi active ale jucătorilor din Țările de Jos. Totalul a scăzut cu 4%, de la 859.000 în ianuarie la 826.000 în iulie.

Este important de spus, totuși, că numărul real al jucătorilor poate fi mult mai mic, întrucât mulți dintre ei își fac conturi multiple pentru a profita de promoții. KSA a estimat că, din februarie până în iulie, 676.000 de rezidenți olandezi au jucat la pariuri, 417.000 pariind în fiecare lună.