Suedia adoptă o nouă lege pentru protecția consumatorilor

O nouă lege menită să sporească protecția consumatorilor în domeniul jocurilor de noroc urmează să intre în vigoare în Suedia de la 1 aprilie 2024.

Guvernul a înaintat proiectul legislativ pentru a fi dezbătut în Riksdag, parlamentul țării. Acest proiect vizează combaterea criminalității legate de jocurile de noroc, precum și protejarea consumatorilor, potrivit reprezentanților Spelinspektionen, autoritatea de reglementare a jocurilor de noroc din Suedia.

O dată cu modificarea legii existente, taxele de penalizare vor fi majorate pentru companiile de jocuri de noroc care vor încălca normele privind spălarea banilor. În prezent, sancțiunile pentru operatorii care încalcă Legea privind spălarea banilor sunt mai mici decât pentru încălcarea Legii privind jocurile de noroc.

În plus, operatorii licențiați vor avea dreptul de a accesa datele personale financiare și de sănătate ale clienților. Scopul acestei prevederi este de a depista mai ușor jucătorii vulnerabili, care ar putea dezvolta dependență de gambling. De asemenea, clienții platformelor de jocuri de noroc vor fi obligați să furnizeze o confirmare scrisă înainte de a se angaja în jocuri de noroc prin telefon.

„Salutăm inițiativele care permit măsuri suplimentare pentru a consolida reglementarea pieței jocurilor de noroc. Este, de asemenea, îmbucurător faptul că guvernul a ascultat acum propunerea Autorității pentru jocuri de noroc de a ridica plafonul de sancțiuni pentru încălcările Legii privind spălarea banilor”, a spus Camilla Rosenberg, directorul general al Spelinspektionen.

Piața dă semne de regres

Peisajul legislativ pentru jocurile de noroc din Suedia evoluează relativ rapid. Ultima modificare importantă s-a produs pe 1 iulie 2023, când a fost introdusă obligativitatea licențierii furnizorilor. Primii trei provideri intrați în legalitate au fost Skill on Net, Synot Games și Norrköping AB. Taxa care trebuie achitată la depunerea dosarului este de 120.000 de coroane suedeze (aproximativ 10.800 de euro), iar autoritățile se așteaptă ca 70 de companii să aplice pentru licență.

Apoi, în luna septembrie, guvernul a propus o creștere a taxelor pe veniturile brute din jocuri de noroc de la 18% la 22%. Noile taxe vor fi aplicate abia din iulie 2024, în contextul în care piața dă semne de regres. În trimestrul 3 al anului curent, veniturile brute din jocurile de noroc au scăzut cu 0,6% față de anul trecut și au rămas constante față de trimestrul al doilea. În plus, un raport de luna trecută a sugerat că jocurile de noroc ilegale în Suedia au crescut de zece ori, din 2019 până în prezent.

Totuși, autoritățile se așteaptă ca majorarea de taxe să aducă 540 de milioane de koroane (aproximativ 48,6 milioane de euro) în plus la bugetul statului.