Agenția Națională de Venituri (ANV) din Bulgaria își intensifică supravegherea jocurilor de noroc cu o nouă unitate de combatere a spălării banilor, pe fondul amenințării unei monitorizări mai stricte din partea Grupului de Acțiune Financiară (GAFI).
În acest sens, a fost înființată unitatea AML, care va îndeplini activități precum verificarea jucătorilor, colectarea documentelor și evaluarea riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului. De asemenea, noua autoritate va monitoriza operațiunile, tranzacțiile și jucătorii considerați suspecti, în timp ce va împărtăși informații cu autoritățile cu atribuții similare din alte țări.
ANV este departamentul care și-a asumat controlul asupra reglementării jocurilor de noroc în 2020, după ce Bulgaria a desființat Comisia de stat pentru jocuri de noroc. Legea pentru desființarea comisiei a fost introdusă în iunie și aprobată de Comisia pentru bugete și finanțe, Comisia pentru cultură și mass-media și Comisia pentru copii, tineret și sport, înainte de a fi adoptată în primă lectură în aceeași lună, în data de 17.
Lansarea unității AML s-a impus ca o necesitate în urma evaluării naționale a riscului de spălare a banilor, care a scos la iveală deficiențe în sectoare cheie.
De atunci, Bulgaria a depus eforturi pentru ridicarea standardelor, confruntându-se și cu presiuni din partea organismelor internaționale de combatere a spălării banilor. Organizațiile internaționale monitorizează reglarea deficiențelor identificate prin evaluarea respectivă.
De exemplu, Moneyval, organismul de combatere a spălării banilor din Uniunea Europeană, a identificat industria jocurilor de noroc drept un risc special de combatere a spălării banilor într-un raport din mai 2022. Nivelurile înalte de crimă organizată și corupție au fost catalogate drept alarmante, în contextul lipsei de reacție a autorităților de la Sofia.
Emoții pentru luna octombrie
După o perioadă de monitorizare încheiată în iunie 2023, Bulgaria așteaptă acum să vadă dacă este inclusă pe următoarea listă gri. Autoritatea europeană a lucrat în tandem cu partenerii săi regionali de la Moneyval pentru a ajuta Bulgaria să-și îmbunătățească cadrul legislativ.
În cazul în care măsurile vor fi considerate insuficiente, atunci companiile de gambling de pe piața bulgară se vor confrunta cu un control de reglementare sporit și cu costuri mai mari de conformitate. De asemenea, Bulgaria va trebui să ia măsuri pentru a spori controalele financiare și combaterea finanțării terorismului.
Grupul de Acțiune Financiară, organismul european care va lua decizia în privința țării de la sud de Dunăre, va publica o nouă actualizare a listei gri în luna octombrie. Alte jurisdicții din industrie, cum ar fi Gibraltar și Filipine, sunt în prezent pe listă. Malta a ieșit de pe lista gri în 2022.