Danezii au mizat cu 18,3% mai mult la jocurile de noroc

Spillemyndigheden, autoritatea de reglementare din Danemarca, a raportat o creștere cu 18,3% a cheltuielilor pentru jocuri de noroc în luna februarie 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Această creștere a fost înregistrată la pariuri, cazinouri online, aparate de jocuri și cazinouri terestre. În total, rezidenții danezi au investit 78,69 milioane de euro în acest hobby.

Pariurile sportive și cazinourile online au atras cei mai mulți bani. Prima categorie a adus operatorilor venituri mai mari cu 32,5% comparativ cu februarie 2023, iar a doua categorie a generat încasări mai mari cu 18,5%. Potrivit reprezentanților Spillemyndigheden, cazinourile licențiate au oferit un Payout mai mic față de anul precedent.

Statisticile utilizate pentru raportul din februarie 2024 se bazează pe cifrele transmise agenției fiscale daneze de către operatori, de către Registrul jucătorilor de noroc autoexcluși (ROFUS) și din sursa StopSpillet, linia de asistență pentru jocurile de noroc problematice din Danemarca.

Pariurile sportive au reprezentat 30,2% din piață, cazinourile online deținând încă 47,3%, în timp ce aparatele de jocuri au contribuit cu 16,9% din veniturile totale. Cazinourile terestre au încasat numai 5,4% din cele 78,69 milioane de euro.

Pariurile sportive au înregistrat cel mai semnificativ progres. Majoritatea pasionaților de betting, mai precis 65,6%, a preferat să joace de pe dispozitive mobile. Situația este puțin diferită în cazul celor care preferă să se relaxeze prin intermediul jocurilor de cazino, 38,8% din suma jucată de aceștia fiind plasată de pe desktop.

Rudele jucătorilor cu probleme caută ajutor

Așa cum spuneam, Spillemyndigheden a avut în vedere și două inițiative din sfera jocurilor de noroc responsabile – ROFUS și StopSpillet. Cea mai mare parte a jucătorilor autoexcluși în februarie 2024 a fost reprezentată de bărbați (72,2%). Numărul total de persoane autoexcluse a rămas relativ stabil între 2023 și 2024, cu o creștere de numai 1.500. În februarie 2023, a fost de 46.152, iar în februarie 2024 de 48.685.

În ceea ce privește StopSpillet, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au reprezentat marea majoritate a celor care au contactat linia de asistență. Operatorii au primit 2.933 de întrebări, cifră care sugerează că un procent mare dintre apelanți acuză o relație problematică cu jocurile de noroc.

Jucătorii care au sunat pentru ei înșiși au fost responsabili pentru aproximativ 1.650 de întrebări, reprezentând 56% din total. În plus, 1.150 de întrebări, sau 40% din totalul întrebărilor, au venit de la rudele jucătorilor cu probleme. În aproximativ jumătate dintre aceste apeluri, un părinte a luat legătura cu StopSpillet. În același timp, 4% dintre apeluri au venit de la profesioniști.

StopSpillet a dezvăluit că 67% dintre apeluri au fost legate de cazinouri online și pariuri online. Chiar dacă limita de vârstă pentru pariuri în Danemarca este de 18 ani, 50% dintre cei care au apelat linia au plasat primul pariu înainte de vârsta de 17 ani.