Gamblingul poate sponsoriza în continuare sportul german

Comitetul sportiv al Bundestagului german a respins, într-o ședință publică, o interdicție a sponsorizării entităților sportive din Germania de către operatorii de jocuri de noroc.

Inka Müller-Schmäh, directorul general al Asociației Furnizorilor de Sponsorizări Sportive, a subliniat că este necesar un cadru legal pentru ca industria gamblingului să poată ajuta în continuare mișcarea sportivă din Germania. „Sponsorizarea sportivă trebuie să rămână posibilă, indiferent unde, când și cum are loc și este difuzat sportul”, a spus Müller-Schmäh.

Piața germană a jocurilor de noroc s-a confruntat cu probleme reale în ceea ce privește expansiunea pieței neagre, în contextul în care restricțiile legislative determină jucătorii să se îndrepte către operatorii offshore.

Un studiu realizat anul trecut de Universitatea din Leipzig a indicat că rata de canalizare către operatorii online germani legali a fost de doar 50,7%. Având în vedere că aproape jumătate dintre jucătorii germani pariază cu operatori ilegali, există îngrijorări îndreptățite cu privire la siguranța pariorilor și a celor care joacă la cazinourile online.

În Germania, operatorii de jocuri de noroc au posibilitatea să își facă publicitate online sau la televizor doar între orele 21:00 și 6:00. În plus, există restricții privind afișarea secvențelor din evenimente sportive în reclame, în paralel cu interdicția de a colabora cu personalități și influenceri din sport.

Luka Andric, directorul general al Asociației Germane de Pariuri Sportive (DSWV), a considerat că aceste restricții reprezintă o problemă: „Legislația din Germania este probabil una dintre cele mai stricte din regiune, cu excepția cazurilor în care există un sistem de monopol sau în care publicitatea este interzisă complet”.

Anglia și Țările de Jos acordă cluburilor o perioadă de grație

Din iulie 2023, entitățile sportive din Țările de Jos nu mai pot fi sponsorizate de companii de gambling. Există o perioadă de tranziție pentru a permite încheierea acordurilor existente.

În aprilie 2023, cluburile din Premier League au anunțat un acord colectiv pentru renunțarea la sponsorizările oferite de companiile de jocuri de noroc. Acesta se referă numai la sponsorii principali, ale căror însemne sunt pe partea din față a tricourilor.

Interdicția va intra în vigoare în 2026, dar perspectiva ei nu a împiedicat grupările din prima ligă a Angliei să încheie noi contracte de sponsorizare cu operatori de jocuri de noroc. De exemplu, Betano a devenit sponsor principal al clubului Aston Villa.

Franța va introduce, de asemenea, noi reglementări privind sponsorizarea sportului de către operatori de jocuri de noroc. Între 2022 și 2023, parteneriatele sportive cu operatori legali de pe piața din Hexagon au crescut cu 20%, până la 40,7 milioane de euro (44,3 milioane de dolari).