Germania interzice publicitatea la gambling prin streaming

Gemeinsamen Glücksspielbehörde der Länder’s (GGL) din Germania, Autoritatea comună pentru jocuri de noroc a landurilor germane, a adoptat o linie dură împotriva publicității pentru jocuri de noroc prin intermediul streamerilor, pentru a proteja minorii și jucătorii expuși riscului.

Într-o declarație publică, reprezentanții autorității de reglementare au anunțat că GGL va interzice chiar și furnizorilor de jocuri de noroc licențiați să își facă publicitate regulată prin intermediul streamerilor. O prevedere suplimentară va fi inclusă în legislație, în acest sens.

La data de 11 iulie, într-o primă fază, Curtea Administrativă Superioară a Germaniei a interzis celor care dețin canale de streaming să vorbească despre site-uri de noroc care nu dețin licență în Germania.

S-a clarificat pe cale legislativă o dispută care ajunsese în instanță. Un streamer foarte popular a dat în judecată Gemeinsamen Glücksspielbehörde der Länder’s, motivând că i se îngrădește dreptul la liberă exprimare atunci când i se interzice să vorbească despre operatori care funcționează legal în alte țări. Judecătorii au decis în favoarea statului, pe considerentul că interdicția este susținută de dreptul internațional.

Amendă 480.000 de euro pentru un influencer!

În cazuri similare, streamerii au fost condamnați în trecut pentru sprijinirea site-urilor ilegale. YouTuber-ul și streamer-ul Ron Bielecki a fost amendat cu 480.000 de euro în 2023 pentru că a făcut publicitate unor site-uri ilegale prin intermediul gigantului de streaming Twitch.

Fluxurile de sloturi afișează jocurile de noroc „la nivel emoțional”, ceea ce înseamnă că gamblingul poate fi perceput ca o activitate absolut normală. GGL susține că streamingul prezintă cel mai mare risc pentru minori, indiferent de forma de jocuri de noroc luată în discuție.

Această stare de fapt se reflectă în datele din Marea Britanie. În 2022, Comisia pentru jocuri de noroc din această țară a raportat că până la 36% dintre tinerii cu vârsta între 17 și 18 ani și 47% dintre cei cu vârsta între 11 și 16 ani au fost expuși la fluxuri ca formă principală de publicitate pentru jocuri de noroc.

Twitch, principalul site de streaming, a inițiat o interdicție pentru site-urile de jocuri de noroc nereglementate în octombrie 2022, în urma presiunilor din partea autorității de reglementare germane. La momentul respectiv, platforma și-a înștiințat utilizatorii: „Ne înăsprim și mai mult regulile, pentru a interzice orice streaming de site-uri care conțin jocuri de sloturi, ruletă și zaruri”.

Un purtător de cuvânt al asociației care reunește cazinourile, Deutscher Online Casinoverband (DOCV), a salutat hotărârea GGL, catalogând-o drept un succes.. Cu toate acestea, rămâne întrebarea cum vor putea fi monitorizate zilnic milioane de fluxuri. Combaterea pieței negre reprezintă în continuare cea mai mare provocare cu care se confruntă piața reglementată din Germania.