Interes mai mic pentru gambling în rândul tinerilor belgieni

Numărul tinerilor care joacă jocuri de noroc în Belgia a scăzut ușor de la an la an, potrivit unui raport despre gambling și despre consumul de droguri, alcool și rețele sociale în perioada 2022-2023. În Belgia, în categoria tineret intră cetățenii cu vârsta de cel mult 21 de ani.

Rata medie de joc la lozuri răzuibile în rândul tinerilor a fost de 9,7% în perioada de referință, în timp ce loteria a atras 5,3% dintre tineri, iar pokerul 2,3%. Toate cele trei procente reprezintă valori minime istorice.

În 2023, 12,4% dintre tinerii chestionați au declarat că au pariat pe sport la un moment dat, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de anul precedent (12,5%). Și pentru jocurile de cazinou a fost înregistrată o scădere similară de, la 5,5% la 5,3%.

Raportul realizat de Centrul Flamand de Expertiză pentru Alcool și Alte Droguri a scos la iveală o stare de confuzie care există în rândul tinerilor în legătură cu vârsta legală pentru jocuri de noroc din Belgia. Doar 77,6% dintre cei chestionați știau că trebuie să aibă 18 ani împliniți pentru a cumpăra un loz răzuibil.

De la 1 septembrie, vârsta minimă s-a mărit la 21 de ani pentru toate activitățile de jocuri de noroc, cu excepția celor de loterie. BAGO, organizația operatorilor privați de jocuri de noroc din Belgia, a semnalat o rată încă ridicată de tineri care joacă la loterie. S-a cerut ca vârsta minimă să fie crescută și pentru jocurile loto, la fel cum s-a întâmplat cu celelalte forme de gambling.

„Ni se pare ilogic ca majorarea vârstei minime la 21 de ani să nu se aplice tuturor produselor Loteriei Naționale. Pe lângă control și tratament egal, prevenirea este o parte esențială a menținerii tinerilor departe de jocurile de noroc”, au declarat reprezentanții BAGO.

Peste un sfert dintre minori au jucat la lozuri răzuibile

Raportul s-a concentrat și pe determinarea ratei jucătorilor minori. Aproximativ 10,1% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani au jucat lozuri în ultimul an, procentul fiind mai mare decât la alte categorii luate în considerare (15-16 ani și 17-18 ani). Rata a crescut la 27,9% atunci când minorii au fost întrebați dacă au răzuit vreodată un loz.

Sondajul efectuat de Centrul Flamand de Expertiză pentru Alcool și Alte Droguri a evidențiat, de asemenea, diferența de comportament între bărbați și femei. Mai mulți bărbați au jucat la pariuri sportive, poker, loterie și cazinouri în ultimul an. Femeile au jucat în procent mai mare doar la lozuri. De altfel, lozurile răzuibile au reprezentat cea mai populară formă de jocuri de noroc pentru ambele genuri în perioada de referință.

Pe termen mai lung, 29,0% dintre femeile tinere din Belgia au jucat la un moment dat la lozuri, comparativ cu 25,4% dintre bărbații tineri. Pariurile sportive reprezintă  următoarea cea mai populară formă de gambling, cu 16,6% dintre bărbați plasând minim un bilet, comparativ cu 8,0% dintre femei.