La Française des Jeux, ofertă pentru preluarea Kindred Group

În raportul despre anul financiar 2023, La Française des Jeux (FDJ), autoritatea care organizează jocurile de noroc din Franța, a raportat o creștere a veniturilor cu 6,5%. Actualizarea de tranzacționare vine în momentul în care compania de loterie și jocuri de noroc a confirmat că a prezentat o ofertă de 2,45 miliarde de euro pentru a achiziționa Kindred Group.

Potrivit „Wall Street Journal”, conducerea FDJ își propune să construiască un „gigant european al jocurilor de noroc” prin achiziție, în timp ce Nils Andén, CEO-ul Kindred, a spus că FDJ va ajuta compania să „își extindă în continuare amprenta globală”.

Rezultatele preliminare ale Kindred pentru 2023 – care au fost publicate pe 22 ianuarie – arată că grupul a înregistrat venituri de 1,42 miliarde de lire sterline pentru întregul an 2023.

Veniturile La Française des Jeux din jocuri de noroc online au crescut cu 18,8%, reprezentând 13% din veniturile sale totale, comparativ cu 11% în 2022.

FDJ a oferit 11,48 euro pentru fiecare certificat de depozit suedez al Kindred. În comparație cu prețul acțiunilor Kindred la închiderea tranzacționării pe 19 ianuarie – 9,23 euro – oferta este cu 24,4% mai mare. Board-ul grupului Kindred a spus că a recomandat „în unanimitate” ca acționarii săi să accepte oferta FDJ. Perioada în care se așteaptă un răspuns concret este 20 februarie – 19 noiembrie 2024.

„Având în vedere istoria lor, punctele forte strategice și valorile de bază, FDJ și Kindred sunt extrem de complementare, Combinația va avea ca rezultat o poziționare strategică mai puternică și o creare de valoare semnificativă în beneficiul acționarilor noștri și al părților interesate.”

Stéphane Pallez, CEO-ul și președintele FDJ

Francezii au achiziționat și Premier Lotteries din Irlanda

Oferta FDJ pentru Kindred vine după un an constant de activitate de fuziuni și achiziții. În urma achizițiilor ZEturf și Premier Lotteries Ireland, FDJ a avut un excedent net de numerar de 671 milioane de euro la sfârșitul lunii decembrie. Acesta a fost cu 25,4% mai mic decât cele 900 de milioane de euro generați în 2022.

Achiziționarea ZEturf de către FDJ a avut loc în octombrie. Compania care organizează pronosticuri pe curse de cai a fost evaluată la 175 de milioane de euro. Premier Lotteries Ireland a fost preluată în iulie, pentru 350 de milioane de euro, dar acordul a fost finalizat în luna noiembrie.

În al patrulea sfert al anului 2023, veniturile La Française des Jeux au crescut cu 13,8%, la 747 milioane EUR. Veniturile din loterie au crescut cu 7,8%, la 531 milioane de euro, față de trimestrul anterior. Acest segment de jocuri foarte popular în rândul francezilor a beneficiat de lansarea EuroDreams, în noiembrie, și de super-jackpot-ul Euromillions, în valoare de 200 de milioane de euro, în decembrie.

Veniturile FDJ din pariuri sportive și jocuri de cazino online au crescut în al patrulea trimestru cu 14,9%, până la 159 de milioane de euro.