Limită de depozit pentru jucătorii tineri în Olanda

Kansspelautoriteit (KSA), autoritatea care coordonează activitatea de gambling în Olanda, a adus o modificare Regulamentului pentru Joc Responsabil. Au fost limitate depozitele care pot fi efectuate de jucătorii cu vârsta între 18 și 24 de ani, definiți în lege drept „tineri”. Plafonul este de 300 de euro.

Conducerea KSA consideră că noile limite de depozit reprezintă un „pas major” în crearea unei piețe mai sigure pentru tineri. Cea mai recentă regulă privind politica de joc responsabil a fost publicată deja în Monitorul Oficial al Țărilor de Jos. Plafonarea depunerilor va intra în vigoare, însă, abia de la 1 octombrie 2024, întrucât operatorii au nevoie de timp pentru a implementa schimbarea în softurile pe care le folosesc.

Atunci când un tânăr de până în 25 de ani va încerca să depună peste 300 de euro, agențiile de pariuri și cazinourile vor fi obligate să efectueze verificări pentru a se asigura că acel client își permite să joace această sumă. Așadar, va fi nevoie de un număr mai mare de angajați. Vor trebui verificați și clienții cu vârsta de peste 24 de ani care vor efectua depozite de la 700 de euro în sus. În cazul în care se constată că persoana nu își poate permite suma, operatorul trebuie să blocheze orice alte depozite din luna calendaristică respectivă.

Un operator se poate abate de la limita de depozit de 300 de euro în circumstanțe speciale. De exemplu, se face excepție pentru un jucător profesionist de poker care are nevoie să depună o sumă mare pentru a lua parte la un turneu.

Depunerile repetate, simptom al jocului compulsiv

Atât operatorii tereștri, cât și cei online trebuie să intervină în termen de o oră de la identificarea comportamentului de jocuri de noroc potențial dăunător. Conform noii politici, semnele de joc compulsiv includ activitatea prelungită noaptea și depunerile repetate. De asemenea, dacă un client este activ în cont peste 6 ore pe zi, se consideră că poate fi un jucător cu probleme.

În septembrie 2023, KSA a publicat un studiu despre modul în care a fost îndeplinită obligația de supraveghere a jocului responsabil de către zece operatori. Ca parte a acestui studiu, KSA a solicitat operatorilor informații despre monitorizarea jucătorilor, profilurile acestora și politicile de prevenire a dependenței. Autoritatea de reglementare a constatat că operatorii nu au intervenit întotdeauna în cazurile cu risc ridicat.

Rezultatele cercetării au reprezentat unul dintre motivele pentru care s-a propus plafonarea depozitelor. După prezentarea proiectului, a urmat o rundă de consultare în timpul căreia s-au adunat 33 de răspunsuri de la operatori, organisme comerciale și experți în dependență.

În aprilie, Camera Reprezentanților Olandei a votat pentru interzicerea publicității pentru jocurile de noroc online și pentru interzicerea jocurilor de noroc online cu „risc ridicat”, categorie în care au fost incluse sloturile. În luna următoare, cele patru partide politice care formează coaliția de guvernământ au ajuns la un acord pentru creșterea taxei pe jocurile de noroc de la 30,5% la 37,8%.