Marea Britanie așteaptă „Carta Albă” a jocurilor de noroc

În Regatul Unit, șeful influentului grup de lobby al Consiliului pentru pariuri și jocuri de noroc i-a cerut noului prim-ministru Rishi Sunak (foto) să aducă modificări „sensibile, proporționale și atent orientate” la Legea națională privind jocurile de noroc din 2005.

În vârstă de 42 de ani, Sunak a devenit al treilea prim-ministru al Regatului Unit în doar șapte săptămâni, având de gestionat mai multe provocări importante, în frunte cu inflația în creștere și cu creșterea per ansamblu a costului vieții. Printre altele, politicianul conservator va fi însărcinat să finalizeze revizuirea legislației în domeniul gamblingului, inițiată de fostul prim-ministru Theresa May încă din 2019.

Recomandările finale ale guvernului britanic, în sensul transformării pieței jocurilor de noroc online într-una mai sigură și mai responsabilă, au fost amânate până acum de patru ori, din cauza crizelor politice.

În acest context, Betting and Gaming Council, care reprezintă aproximativ 90% din operatorii britanici de jocuri de noroc, pariuri sportive, cazinouri și bingo, a remis un comunicat de presă prin care a salutat numirea lui Sunak, remarcând că noul premier recunoaște importanța sectorului pariurilor, deoarece circumscripția sa din North Yorkshire include Hipodromul Catterick.

Michael Dugher, președintele Consiliului, a afirmat că, în cele 29 de luni în calitate de Cancelar al Fiscului, premierul trebuie să se fi familiarizat cu importanța economică și fiscală a sectorului jocurilor de noroc autohtone. Fost parlamentar, Dugher a evidențiat că această industrie oferă „sprijin vital multor alte sporturi”, și nu numai.

„Membrii noștri contribuie cu 7,7 miliarde de lire sterline (8,8 miliarde de dolari) la economia Regatului Unit, inclusiv 4,5 miliarde de lire sterline (5,1 miliarde de dolari) în impozite, precum și susținând aproape 120.000 de locuri de muncă, ceea ce noul nostru prim-ministru și echipa sa înțeleg pe deplin. Sperăm că noua administrație va face progrese rapide în ceea ce privește Carta Albă a jocurilor de noroc, ajutând la îmbunătățirea în continuare a standardelor și la protejarea celor vulnerabili, salvând în același timp locurile de muncă, investițiile și sportul, fără a strica bucuria majorității covârșitoare a celor  care pariază în siguranță și responsabil”, a declarat Michael Dugher.

Pe de altă parte, reprezentanții organizației CARE s-au declarat extrem de îngrijorați de relația dintre pariurile sportive și fotbal, întrucât microbiștii sunt „bombardați” cu publicitate pentru jocuri de noroc. Se estimează că, în timpul unui meci de fotbal televizat, un telespectator este supus la peste trei sute de afișări ale reclamelor la agenții de pariuri și ale logo-urilor acestor agenții.

„Miniștrii trebuie să publice Carta Albă mult așteptată cu privire la reforma jocurilor de noroc și să își facă treaba de a proteja oamenii din Regatul Unit de răul provocat de jocurile de noroc”, a spus Tim Cairns, unul dintre conducătorii organizației.