Minorii care pariază continuă să fie o problemă nerezolvată în Finlanda

Tinerii din Finlanda joacă în număr mai mic jocuri de noroc după ce țara nordică a crescut vârsta minimă pentru gambling de la 15 la 18 ani, dar mai există adolescenți cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani care continuă să practice regulat acest tip de jocuri.

Un raport al Institutului Finlandez pentru Sănătate și Asistență Socială a arătat că un sfert dintre băieții minori continuă să joace sloturi. Înainte de modificarea Legii loteriilor, 87% dintre băieți și 54% dintre fete au declarat că practicau jocurile de noroc. Ulterior, aceste rate au fost reduse la 25% pentru prima categorie și la 6% pentru cea de a doua.

Antti Koivula, de la firma de avocatură finlandeză Legal Gaming, consideră că datele prezentate în concluziile raportului nu sunt încurajatoare, așa cum le prezintă autoritățile, ci îngrijorătoare. „Ideea principală a acestui sondaj este că 25% dintre băieții de 15 ani pariază, ceea ce este mult prea mult, după părarea mea”, a scris Koivula pe rețelele de socializare.

Aproximativ 15% dintre adolescenții finlandezi din 177 de școli au declarat că au pariat bani reali între aprilie 2023 și aprilie 2024.

Cercetarea realizată de un colectiv de la Institutul Finlandez de Sănătate și Bunăstare face parte dintr-un proiect la nivel european, Proiectul European School Survey on Alcohol and Other Drugs (ESPAD). Aceasta va colecta date din alte țări și va publica concluziile sale în 2025.

Gambling-ul online, loteria și jocurile tradiționale de cărți au fost incluse în statistici la activitățile generale de jocuri de noroc. Raportul este realizat la fiecare patru ani pentru a monitoriza consumul de alcool, droguri și jocuri de noroc în rândul adolescenților din Europa.

Conflict de interese pentru statul finlandez?

Guvernul finlandez este acuzat de conflict de interese, pentru că deține acțiuni la opratorul Veikkaus. Ceilalți actori din industria de gambling consideră că această agenție va avea un avantaj competitiv important, odată cu legalizarea gambling-ului online, în 2027. Se va întâmpla așa pentru că statul va avea toate informațiile referitoare la celelalte agenții de pariuri și cazinouri.

„Statul finlandez dorește să mențină un dublu rol, având grijă de legislația și supravegherea activităților de jocuri de noroc și, în același timp, deținând o companie implicată în activități de jocuri de noroc. Există un risc ridicat de conflict de interese într-un astfel de model”, a declarat un reprezentant al Finnish Gambling Consultants (organizație a consultanților din sectorul jocurilor de noroc).

Autoritățile au luat notă de această neliniște a operatorilor și au anunțat că se gândesc să vândă acțiunile pe care le dețin la Veikkaus.