Andrew Rhodes, directorul executiv al Comisiei pentru Gambling din Regatul Unit (Gambling Commission), a vorbit la Westminster Media Forum Regulation Conference despre modificări legislative menite să aducă sancțiuni mai aspre pentru operatorii care încalcă standardele și care, prin practicile lor, afectează și imaginea celor onești. De asemenea, Rhodes a indicat că numărul celor care au probleme cu jocurile de noroc este în continuă scădere.
Șeful autorității care controlează cea mai mare piață reglementată de gambling din lume a spus că noul Gambling Act îi va viza în special pe operatorii care „nu se ridică la standardele Comisiei”. Rhodes nu a venit cu exemple concrete în acest sens, comentând la nivel general impactul avut de practicile indezirabile:
„Operatorii care nu se aliniază la normele în vigoare nu numai că îi dezamăgesc pe clienți și își sabotează afacerile, dar afectează întregul sector. Operatorii corecți, sau care încearcă să își schimbe atitudinea față de acest sector, sunt trași în jos”.
Andrew Rhodes a remarcat că industria jocurilor de noroc este într-o continuă creștere la nivel global, în contextul în care unele companii de gambling seamănă mai mult cu companii de tehnologie decât cu bookmakerii de până mai ieri.
Numărul jucătătorilor cu probleme a scăzut
O altă temă importantă abordată de directorul Gambling Commssion la Westminster Media Forum Regulation Conference s-a referit la metodologia colectării informațiilor despre realitatea din piață, care va fi modificată și ea. Potrivit statisticilor disponibile în prezent, 43% din populația Regatului Unit a participat în ultimul an măcar o dată la jocuri de noroc, însă numai un procent de 0,2% are probleme cu adicția.
„Numărul celor dependenți a scăzut în ultimii ani, iar tendința este să se reducă și mai mult. În 2018, cifra era de 0,7%. Nicio măsură de precauție nu este de prisos, iar interesul nostru este să avem informații cât mai precise, pentru a combate fenomentul”, a spus Rhodes.
În 2021, autoritățile au demarat un proiect pilot cu o nouă metodologie de colectare a datelor. Rezultatele au fost mai bune decât cele returnate de sistemul în vigoare, însă datele adunate nu pot constitui statistici oficiale decât din 2023. În urma interacțiunii directe cu jucătorii, s-au constatat situații față de care operatorii nu au avut reacție, deși ar fi trebuit să fie primii care să semnaleze problemele.
„Într-un caz recent, un jucător a pierdut 60.000 de lire sterline în numai două săptămâni. Abia în acel moment a intervenit operatorul. Am descoperit recent că deținătorul platformei nu a făcut nicio cercetare dacă fondurile erau legitime sau dacă acel client își permitea să piardă acei bani”, a spus șeful GC, venind și cu un alt exemplu: „Un jucător a pierdut 98.000 de lire sterline în cinci luni. În acest interval, operatorul nu s-a interesat dacă acel om își permitea să piardă o asemenea sumă. Lipsa de reacție a celor care trebuie să intervină poate duce la tragedii”.
Autoritățile lucrează la dezvoltarea unei baze de date comune, prin care Gambling Commission, operatorii și alte autorități să fie interconectați, pentru o strategie comună care să reducă riscul extinderii flagelului dependenței. „Nu vom aștepta intrarea în vigoare a noii legi pentru a acționa”, a asigurat Andrew Rhodes.